Kategoriler
2018 Ayrımcılık ve farkındalığa yönelik süreçlerimiz Bisiklet sporunu geliştirmeye yönelik süreçlerimiz Yoga ve Bisiklet

Yogasiklet

Bisiklet ve yogayı, birbirini tamamlayan ve birbirini gerekli kılan aktiviteler olarak görüyoruz. Bisiklet bol hareket gerektiren, özellikle bacak kasları kısaltan bir aktivitedir. Günlük hayatında bu tarz hareketlere alışık olmayanlar, hareketli ve sportif bir hayat sürmeyenler için kontrolsüz bisiklet kullanımı zararlı sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla yoga, kasları esneten ve uzatan hareket pratikleriyle, bisikletin tamamlayıcısı olarak konumlandırılabilir.

Bisikletle yapılacak Yoga pozları; sürüş öncesinde ısınma ve esneme, sürüş sonunda soğuma ve gevşeme hareketleri olarak uygulanabilir .
Bu nedenle bisiklet ve yogayı birlikte kavramak, birbirine entegre etmek için çeşitli süreçler tasarlıyor, alanlar yaratıyoruz.

Hara Yoga’da Yogasiklet

Engelsiz Pedal’ın 2018 dönemindeki en önemli odaklarından biri, Paralimpik Oyunlar’a tarihinde bir kere bile paralimpik bisikletçi göndermemiş olan ülkemizin yazgısını değiştirmek için 2020 Tokyo olimpiyatlarına hazırlanmaktı. Bu amaçla, 20 kadar paralimpik bisikletçi, sıkı bir antrenman programı uyguluyordu. Bisiklet antrenörleri tarafından kurgulanan bu antrenman programı yoga, meditasyon, müzik, masaj, yelken, kürek gibi destekleyici aktiviteler ile destekleniyordu. Bisiklet üstündeki antrenmanların ayrılmaz bir tamamlayıcısı olarak, haftada en az iki gün 10’ar kişiden oluşan iki ayrı grup, Hara Yoga’da yoga yapıyorlardı.

Asana adı verilen yoga pozlarını, sürüş öncesi esneme, sürüş sonrası soğuma amacıyla da kullanıyor; pratiklerini arttırdıkça güçlenen omurgalar sayesinde, olası bir kaza durumunda oluşabilecek yaralanma risklerini de azaltıyorlardı.
Yoga’nın ayrılmaz parçası nefes çalışmaları sayesinde, birlikte pedal çevirdikleri arkadaşları ile tandem bisiklet üzerinde tek vücut, bir nefes olmayı öğreniyorlardı.
Meditasyon çalışmaları ile anda kalmayı, yavaşlamayı, yavaşladıkça çoğalmayı ve çoğaldıkça olgunlaşmayı araştırıyorlardı.

Bu çalışmalardaki bir başka hedefimiz ise normal bir yoga sınıfındaki akışı izleyemeyecek durumdakilerin, söz gelimi görme engellilerin, yoga eğitmenlerinin ve birlikte tandem sürdükleri pedal arkadaşlarının yönlendirmesi ile asanaları yapabilir, lotus adı verilen meditasyon oturuşuna geçebilir hale gelmesiydi.

Esra Kapucuoğlu’nun yogasiklet hakkında yazdığı anı bloğunu okumak için tıklayın.

Yoga Stüdyolarında Sunumlar

Bisiklet ile yogayı birlikte ele almak için tasarladığımız süreçlerin ikinci bir adımı olarak;
Yoga stüdyolarındaki insanları bisiklete ve tandem bisiklet üzerinde pedal arkadaşlığına özendirmek,
Yoga ile bisikletin bir arada yapılması gereken aktiviteler olduğunu savunmak,
Çeşitli engel gruplarından insanların yoga stüdyolarına erişimini arttırmak ve yoga derslerine katılımını sağlamak amacıyla yaptığımız sunumlardır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s